Vážení pedonští šlechtici, vážení členové, vážení příznivci fóra!Tak jsme zase o pár dní blíže jaru, které pro nás rozkvete nejedním kvítkem, ale i úsměvem venku skotačících děvčátek…
Jelikož pořádek dělá přátele, začnu výkaznictvím Stav prostředků na Pedonském podpůrném fondu ke dni 28.2.2019 | Počet přispěvatelů |
3 |
| Celkem vloženo Kč |
10 200,- |
| Celkem použito Kč |
380,- |
| Celkem Kč k dispozici |
9 820,- |
Poznámka:
Utracené prostředky byly vynaloženy na 1 položku: 20 známek po 19,-Kč pro Plyšáčka.
Chmurné multimediální vyhlídky Není žádné tajemství, že i na netu platí zákony, které říkají, že autorské dílo (což jsou všechny fotografie, videa, různé texty, ale i plno jiných věcí) lze zveřejňovat (zobrazovat) jen se souhlasem a za podmínek autora. Pokud jsou v díle vyobrazeny či popsány identifikovatelným způsobem osoby, je zapotřebí získat navíc souhlas těchto osob, resp. u dětí souhlas jejich zákonných zástupců. To vše s několika různými výjimkami, které ale nejsou, až na jednu, pro nás podstatné.
Poznámka:
Výjimkou, kterou jsem měl na mysli, je řádně ozdrojované zobrazení původního díla pomocí odkazování, tj. tagů pro zobrazení videa, obrázků či jiných děl. Ne, že si dílo někam stáhneme, uložíme a zobrazujeme odtud, ale je nutno odkaz vést přímo do původního zdroje (tedy i s tím rizikem, že pokud jsou zdrojová data z libovolného důvodu odstraněna, u nás se přestanou zobrazovat). Uvedené není jedinou podmínkou pro platnost této výjimky. Současně totiž web, který autorské dílo bez souhlasu autora popsaným způsobem zpřístupňuje, nesmí být komerční, ani žádným jiným způsobem díky takto použitým materiálům generovat zisk. Výjimka navíc platí jen v rámci EU, ne v ostatních částech světa. Proto se můžeme setkat se stížnostmi na zobrazování autorských děl například a zejména z USA. Výjimka nezahrnuje možnost nemít souhlas od dotčených identifikovatelných osob.
Srovnejme to s požadavky a praxí u nás na Pedonii. Vidíme, že uvedená pravidla se, tak jak je to reálně možné, snažíme dodržovat, avšak část obrázků máme stažených do našeho vlastního úložiště. Děláme to ovšem z jednoho prostého důvodu – weby, které poskytují prostor k ukládání dat, se jaksi kromě této žádané služby rozhodly poskytovat i službu nevyžádanou, totiž jakousi pochybnou „výchovu lidstva“. A tak, jakmile se administrátoři daného webu zřejmě nervově zhroutí z absence prsou u mladé dívenky, smažou dotyčnému autorovi nejen tento, podle mne zcela legální obrázek, ale pro jistotu celý jeho účet. A my bychom přišli o příspěvek. Vlastně jsme takto o obrovské množství příspěvků skutečně přišli. Tomu se pochopitelně snažíme bránit. Jindy je problém v tom, že obrázkové servery porušují z důvodu mně zcela neznámého vlastní principy. Je sice krásné, že u fotografie máte k dispozici předpřipravené kódy pro linkování do různých typů fór, ale k čemu to je, když server po čase svévolně změní jím samotným přidělený název obrázku. Tak se stalo třeba u mých osobních autorských děl. Že po takovém přejmenování přestanou být linky funkční, je nasnadě… Weby pro ukládání obrázků by si měly uvědomit, jaký úkol by měly plnit, a podle toho se chovat. Obrázky, které neporušují zákony, by pro ně měly představovat svátost. Leč nebývá tomu tak.
Dosud to u publikování cizích děl fungovalo tím způsobem, že pokud se autor dozvěděl o porušování svých práv, mohl se dožadovat zejména odstranění závadného stavu. Pokud se domníval, že oním porušením mu navíc vznikla škoda, mohl se domáhat i příslušného odškodnění. Pokud neuspěl u majitele (správce) webu, obracel se na hostingovou společnost. U drobných porušení práv bylo vše vyřízeno odstraněním dotčených materiálů z webu, popřípadě odstraněním jejich publikování pomocí „zobrazovacích“ linků.
Nyní se v EU chystá právní úprava - pokud vše projde legislativním procesem, tak by u nás měla být implementována cca do dvou let – která automaticky každého, kdo jakýmkoliv způsobem zpřístupní autorský obsah na webu, učiní vinným. Tedy, i pokud vložím své vlastní obrázky, přičemž dostatečně důvěryhodně nedoložím, že jsou opravdu moje, jsem vinen. Ne opačně, jako dosud - to jsem mohl vložit téměř cokoliv, přičemž pokud někdo jiný doložil, že jde o jeho dílo publikované bez souhlasu, tak teprve pak jsem byl vinen. Píši pochopitelně z praktického, ne z teoretického hlediska, ale to snad laskavý čtenář poznal.
Pokud nepůjde o mé dílo, bude automaticky vymáhána „škoda“ (mluvím o nekomerčních webech, které zveřejněním žádnou reálnou škodu nepáchají, proto ty uvozovky). Toto samozřejmě malé weby nebudou schopny ustát. Navíc provozovatelé budou povinni hradit „škody“ nejen za to, co vložili sami, ale i pokud někdo vloží předmětný obsah v rámci webové diskuze, fóra, a podobných služeb, kde může publikovat veřejnost. To vše si v úhrnu nebudou moci dovolit ani hostingy, protože pokud si vymahači nezchladí žáhu na majiteli webu, tak půjdou právě po nich, protože „závadný“ obsah byl uložen na jejich infrastruktuře. A tak se bude mazat a mazat a cenzurovat a cenzurovat, protože i obsahy různých citátů jsou autorským dílem. Nebo by se tak někomu mohly jevit.
To bude představovat naprostý konec nejen diskuzních webů, ale i nejrůznějších z ranku zábavných, jako je třeba
Roumenovo maso a dramatického počtu dalších. U nás to bude znamenat úplné zrušení AV sekce a odstranění subfóra Reakce na média. No, to je také na zabalení krámu…
V současné době se náš civilizační okruh rozhodl, že bez ohledu na děti, opět trochu přitlačí na pilu a bude ohledně nich cosi zase řešit. Ochrana tomu říkají. No, těch dětí je mi upřímně líto. A tak už prepubertální dívce nelze do komentáře třeba na jejím YuoTube účtu napsat, že je hezká. Děti zkrátka mají být ošklivé… asi… Zajímavé je, že výrobci zatím pro dívenky nechystají pytle místo oblečení, ale naopak různé sexy kousky, dětskou kosmetiku a vůbec všeliká zušlechťovátka a zkrášlovátka, a pro ty malinko odrostlejší i holítka… Jo tak, ono tady nejde o to, že by výrobci těchto věciček byli pedofilní, ale prostě a jednoduše o prachy. Něco jako ať si aktivisté melou co chtějí, hlavně když byznys nebude ohrožen. Smutné…
Výsledkem ovšem mimo jiné je to, že se z různých webů pro ukládání a zpřístupňování obsahu, jako je například YouTube, ale hodně zdaleka nejen ten, mažou děsivá kvanta účtů, obrázků, videí. To v našich AV sekcích a tam, kde obrázky používáme třeba jako ilustrační, působí naprostou zkázu, protože pochopitelně odtud tím pádem mizí také. A vkladatelé jsou ještě k tomu naštvaní na nás, že jim komentáři kazíme obraz a webové služby na to reagují zmíněným rušením celých účtů. Měli by být naštvaní na pokrytectví provozovatelů oněch služeb i na pokrytectví své. Pokud někdo přidá vulgární či oplzlý komentář, měl by ten být smazán, dotyčný zablokován, a tím by vše mělo končit. Ale jak chtít po alibisticky se chovajících „vizionářích“ aby se chovali racionálně, když do nich tepou novináři jako jeden český, který se důrazně pohoršoval, že pokud si na YouTube najde prepubertální dívku v šortkách, vyhledávání mu ihned nabídne další videa dívek v šortkách. Hm, tak to je opravdu „příšerné“. Zajímalo by mne, za co vyměnil dotyčný svůj mozek…
Kdysi jsem stěžující si matince mimo jiné v dlouhém dopise napsal toto:
„Dobrý den, vážená paní…
…Tím, že jste videoklipy Vaší dcery umístila na populární veřejný web, zpřístupňujete ji naprosto celému světu. Všem lidem, se všemi jejich povahovými vlastnostmi. Takže také podvodníkům nejrůznějšího ražení, pomlouvačům, závistivcům, násilníkům, vrahům, a já nevím, komu ještě. To Vám nevadí?
…Zamyslela jste se někdy nad tím, jaká je asi tak struktura lidí, kteří shlédnou videa s vaší nedospělou dcerou? Rodina, pár přátel, ano, to jistě. Pak také pár závistivců, aby vás mohli pomluvit. Několik nostalgicky vzpomínajících důchodců, kteří nemají vnoučata. A pak už skoro nikdo. Tedy až na ty, kteří děti milují, obdivují a přejí si pro ně to nejlepší - těm se cizím slovem říká pedofilové. Nebo si myslíte, že takzvaný normální chlap vypne fotbal a pustí si ono video? Nebo cizí děcka? Ne, ta hledají na webu adrenalin a komunikují v rámci svých part. Nebo nějaká vaše nepříbuzná vrstevnice? Jako že přijde odněkud z účtárny, prodejny, kadeřnictví, ... a pustí si to? Opravdu pochybuji. Takže drtivý podíl návštěvnosti vám tvoříme my, pedofilové… Ať tak či onak,
budeme i my muset nějakým způsobem zareagovat. Vydávám proto následující metodické pokyny:
- Vkládejte co nejméně videí.
U nich je totiž možnost nahrát je na jiný web velmi problematická až nemožná. Na naše úložiště nebudou umisťována. Po jejich případném zmizení ve zdroji tak bude příspěvek u nás znehodnocen. Kromě toho, že je škoda, že je příspěvek pak o ničem, zvyšuje to pracnost administrace webu (kontrola, mazání či přesouvání postižených příspěvků). Zatím tagy pro videa nezakazuji, ale pokud by tento můj pokyn nebyl respektován, musel bych k tomu přistoupit. - Veškeré obrázky, které vkládáte, si zálohujte.
Pokud by zmizely, můžete mi je v zazipovaném souboru poslat na e-mail a já je nahraji na pedonské úložiště a opravím linky. Obrázky lze poslat i předem – pak je ale nezbytné nejprve vytvořit příspěvek bez obrázků (s označením, kam přijde který) a já pak ostatní náležitosti dořeším.
Pár dalších sdělení Bohužel, přesto, že je nás nyní doslova hrstka, objevují se opět případy samomluvy. Neboli že někdo (nebudu jmenovat) si založí duplicitní účet a chatuje si nejen s ostatními, ale i sám se sebou, apod. Prosím ty, kterých se to týká, aby od takového jednání upustili.
Přišly mi stížnosti na používání statusu „skrytý uživatel“. Toto je standardní funkčnost phpBB fóra a nenapadlo mne, že by její využívání mohlo někomu vadit. Ba dokonce hned více lidem. Vůči vedení fóra je skrytí neúčinné, my vidíme takového uživatele tak jako tak, pouze je vypsán kurzívou. Nicméně abych zabránil rozbrojům v naší malé komunitě, rozhodl jsem se k 31.3.2019 funkčnost vypnout.
Již jsem zase dřevorubcem, neboť sníh ustupuje i z našich hor, a tak mám na web méně času, než bych si sám přál. Proto prosím o trpělivost ty, kteří čtou mé pravidelné rubriky. Rozhodně budu ve vkládání například Střípků pokračovat, ale půjde mi to ještě pomaleji, než obvykle. Současně prosím všechny ostatní o sebekontrolu, aby zbytečně nebyl můj čas marněn nějakými dohady. Jsem rád, že se zejména v poslední době objevilo více hezkých a kultivovaných příspěvků dalších autorů. Děkuji vám za sebe i za ostatní čtenáře.
Asce
Kancléř Pedonie